First Aid 4 Souls – Deathstep * albumismertetés


Az egész világ a „Facebook-nemzedékről” beszél. Arról a mozgalomról, amely tiltakozását, dühét, sőt harcát már nem kizárólag az utcán fejezi ki és harcolja meg, hanem az új, elektronikus média segítségével is.

Pont jókor, a művészet arra érett állapotában jelenik meg a „Deathstep” album. A FIRST AID 4 SOULS új albumán, a „Deathstepen” jóval agresszívebb és keményebb hangot üt meg, mint az ezt megelőző „Brutpopon”. Ez is azt sejteti, hogy a FA4S-nak sok mondanivalója van.

Az Ítélet Napjának óráján a huszonnegyedik óra előtt öt perccel jár a nagymutató, a civilizáció egyre közelebb masíroz a feneketlen mélység, a halál sötétsége felé. A hangzás sötétebb, egy nem is olyan távoli jövő képeit sejteti, ahol az értelmetlenül és tudattalanul szórakozó értéktelen tömegek ráomlanak az értékekre maguk alá temetve azokat. Az apokaliptikus pusztulás riasztó és egyáltalán nem szemvidító látványa ez. De még tán nem túl késő.

Agresszívak a ritmusok és a torzított énekek, amelyek fel akarják ébreszteni a jónépet az olcsó tévéműsorok előtti szundikálásukból. Atmoszférikus samplingek, hangok lebegnek a térben etno-ritmusok, klasszikus vonósok, kompjuteres játék-hangok, sci-fi minták sokféle fűszerével ízesítve a súlyos EBM-es alapot. A magyar, japán, angol, szlovák és amerikai zenészek, gondolkodók teremtőereje egyesül multikulturális projektté, hogy az új szempontokra helyezze a hangsúlyt.

A FA4S egyrészről van annyira dühös, mikor a világot és emberi létünket fenyegető pusztulás előjeleire tekint, ahhoz, hogy új albumával – a hagyományokat megőrizve – valami egészen mást nyújtson, mint amit az eddigi electro-indusztriális szcéné kínált, nem egyszer még kemény punk-támadásban is részesülnek dobhártyáink. Másrészről megmarad a FIRST AID 4 SOULS ismertetőjegye: a „soul”, a lélek, az a nagy szív, amellyel a banda ugyancsak az elektronikus hangzás hagyományához való hűségét bizonyítja. A mély érzéseket fejezi ki a rafinált hangszerelés, bonyolult mintahasználat, és több trackben a dallamos ének, illetve az az egészen extrém ritmika, amelyre mindig megindul a lábunk.

A „Deathstep” a „Facebook-nemzedék” energikus, érzésektől átitatott, legfrissebb hajtványa. Végre zene füleinknek ettől a nemzedéktől. Zene az utcákra, az internetre, a klubbokba. Intelligens tartalom, ahogy ezt a bloggerek nemzedékétől elvárjuk. Érzékeny nyelviség, intellektuális kihívás: a banda példaképei között említi Kafkát (Seelenlos), Dosztojevszkijt (Notes from Underground), Lovecreftet (The Watchman Circle I.-II.), Frank Herbertet (House Harkonnen).

A „Deathstep” a Te táncodban valósítja meg azt a harcot, amelyet a FA4S vezet fel számodra. Olyan művészek játszanak itt Neked, akik nem engevilágot ellenállás nélkül söpörjék el a sötétedik, hogy ellenállás nélkül söpörje el őket a világ, és akik nem akarják, hogy a rők. Hallgasd hangosan, engedd, hogy dühöt ébresszen Benned. Harcoljunk együtt a FIRST AID 4 SOULS-szal, meglásd, rohadt jó szórakozás lesz!

Quelle: http://www.machinemusic.hu/
Translated by István Drímal

Schlagwörter: , , , ,

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s


%d Bloggern gefällt das: